Klik op de link voor de:
Algemene Beschouwingen ontwerp programmabegroting 2019
Deze begroting is een vertaling van het Waalres akkoord 2018-2022, dat na de gemeenteraadsverkiezingen door de nieuwe coalitie is opgesteld. Er is veel werk aan de winkel. We noemen o.a. de herontwikkeling van ‘t Hazzo en omgeving, de herinrichting van Den Hof, de Eindhovenseweg en de Traverse en het inlopen van het achterstallig onderhoud in de openbare ruimte. Mooi dat deze plannen uitgevoerd worden met een beperkte lastenstijging voor onze burgers.
Wij zijn blij met het feit dat de afvalproef is gestopt en deze, overeenkomstig de wens van de kiezers niet wordt uitgerold over de gehele gemeente. De ervaringen van de bewoners in de proefwijk worden meegenomen in het onderzoek naar een breed gedragen alternatieve vorm voor afvalinzameling. In onze contacten met de burgers leerden wij dat het scheiden van afval gemakkelijk moet zijn en weinig of geen extra moeite mag kosten. Ook mag het aanzien van de gemeente er niet onder lijden. Kost het toch extra moeite, dan moet daar wat tegenover staan, bijvoorbeeld in de vorm van een lagere afvalstoffenheffing.
Iedereen hoort erbij
Wij staan voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen op voet van gelijkwaardigheid, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, gender, inkomen, talenten en beperkingen moet kunnen meedoen. Dat heeft invloed op veel beleidsterreinen. Zo moeten er voor alle doelgroepen betaalbare woningen beschikbaar zijn. Jongeren en/of ouderen met beperkingen verdienen extra ondersteuning. Door preventie en vroegsignalering kan worden voorkomen dat er problemen ontstaan. AWB rekent onder preventie ook het verenigingsleven en het ontmoeten. Een mooi voorbeeld is de beoogde oplossing voor Het Klooster: een ontmoetingsruimte voor iedereen gecombineerd met zorgwoningen voor kwetsbare ouderen en jongeren.
Samen doen met inwoners
Wat we beloofd hebben gaan we in deze raadsperiode samen met de burgers en met gebruikmaking van hun kennis en kunde realiseren. Soms gaat het college de samenwerking aan, soms ook de raad. Zo gaan we samen nadenken over een alternatieve vorm van afvalinzameling, het opstellen van een nota kunst en cultuur, de (her)inrichting van de openbare ruimte en uitvoeringsprogramma’s met betrekking tot de energietransitie. AWB gaat voor een gelijke behandeling van de gemeenschapshuizen. Wij zijn dan ook zeer verbaasd over het feit dat de Exploitatiestichting van Het Huis Van Waalre jaarlijks een subsidie ontvangt van € 110.000 en willen inzicht in de met de Stichting gesloten prestatieovereenkomst.